Selam!
Bugün çeşitli kozmetik ürünleriyle geçirmeye ya da kapatmaya çalıştığımız sivilce ve aknelerin sebeplerini ve basit çözümlerini inceleyeceğim.
Yüzümüzde çıkan sivilceler, çıktıkları yerlere göre farklı sorunlara işaret ediyor olabilir. Düzenli cilt bakımının yanında bu sorunları ortadan kaldırmak bize daha kalıcı bir çözüm sunacaktır. Şimdi bakalım bakalım hangi sivilce bize ne demek istiyor?
1. Ağız Çevresi Sivilceleri
Ağız çevresi sivilceleri genelde hormonlardan kaynaklıdır. Hormonlarda yaşanan dalgalanma bu sivilcelerin çoğalmasına sebep olur. Zaten en çok yumurtlama döneminde çıkması bunu bize işaret eder.
Hormonların yanında ağız çevresi sivilceleri stres kaynaklı da olabilir. Yeterli uyku, nefes egzersizleri, lifli beslenme, yeterli su içme, sebze ağırlıklı beslenme bu sivilcelerin azalmasını sağlayabilir.
Bunun yanında yağlı yemekler/yiyecekler tükettikten sonra da ağız çevresi temizliği buradaki sivilcelerin azalmasına yardımcı olabilir.
2. T Bölgesi Sivilceleri
Bu bölgede çıkan sivilceler çoğunlukla yaşadığınız yerin kirliliği ve iklimi ile ilgilidir. Nemli bir iklimde yaşıyorsanız yağsız nemlendiricilerle bunun üstesinden gelebilirsiniz. Bulunduğunuz yerleşimin havası kirliyse düzenli cilt temizliği yeterli olabilir.
Bütün bunların yanında T bölgesi içerisinde kalan bölgelerdeki yoğunlaşmalar başka sorunlara işaret ediyor olabilir.
2.1. Alın Çizgisi
Bu bölgede sivilceler aslında biraz kişisel temizlik ile alakalı. çünkü bu bölgede sivilceler yoğun egzersiz programında terleme ile çıkmaktadır. Egzersizden hemen sonra yapılacak duş ve düzenli cilt temizliği bu bölgedeki sivilcelerin önüne geçebilir.
2.2. Alın Sivilceleri
Alnımızdaki sivilceler çoğunlukla stres kaynaklıdır. Bunun önüne düzenli uyku, meditasyon gibi stres azaltıcı önlemler ile geçilebilir.
2.3. Kaş Üstü Sivilceler
Kaşların üstünde çıkan sivilceler biraz endişe uyandırıcı olabilir. Kaşların üstünde genellikle bağışıklık sistemi zayıflayınca sivilce çıkar, bir nevi hastalık önceden uyarı sistemi. Bu sivilceler ile karşılaştığınızda bol c vitamini almalı ve hızlı bir yaşam temponuz varsa biraz olsun yavaşlatmalısınız.
Bunun yanında kaş üstü sivilceleri sindirim sistemi ile de ilişkili olabilir. sık sık fast food tüketmek, işlenmiş yiyecekler ve abur cubur bu sivilcelerin artmasına sebep olabilir. Az yağlı beslenme ile bunun önüne geçilebilir.
2.4. Kaş Arası ve Burun Sivilceleri
Kaşların arasında çıkan sivilceler karaciğerde bir problemi işaret ediyor olabilir. Bunu kontrol etmek için gıda alerji testi yapılmasında fayda vardır. Bunun yanında karaciğeri rahatlatmak için gün içerisinde yarım saat gibi hafif egzersizler yapılmalı ve bol bol meyve tüketilmelidir. Seboreik dermatit de söz konusu olabilir, en iyisi teşhis için doktora gitmek olacaktır.
Burunda çıkan sivilceler ise tansiyon riski, vitamin eksikliği gibi çeşitli sorunlara işaret edebilir. Ayrıca son kullanma tarihi geçmiş makyaj ürünleri de burunda sivilceye yol açar. Temiz havada yürüyüş, sağlıklı yağlarla beslenme yardımcı olabilir.
3. Yüz Çeperi ve Yanaklar
3.1. Çene ve Çene Çizgisi Sivilceleri
Bu sivilceler karbonhidrat yoğun beslenme sonucunda görülür. Balık, sebze, meyve, yeşil çay, ceviz gibi besinlerle beslenmek ve kükürt bazlı temizleyiciler kullanmak çözüm olabilir.
3.2. Şakaklar ve Kulak Arkası Sivilceleri
Bu bölgelerde çıkan sivilceler genelde böbreğin susuz kalmasından kaynaklanmaktadır. Bol bol su tüketimi bu sivilcelere çare olabilir.
3.3. Yanakta Çıkan Sivilceler
Yanaklarda çıkan sivilceler çoğunlukla kirli hava, astım hastalığı ve sigara kullanımı ile ilişkilidir. Temiz hava tercihi ve düzenli cilt temizliği bu sivilcelerin önüne geçebilir.
Sivilcelerin çıktıkları yerler kadar cinsleri de çözümlerini değiştirebilir.
- Cilt altında kistik akneler: doğrudan problemli bölgeye uygulanan, yağlı ve karma ciltler için tasarlanmış tedavi edici ürünler tercih edilmelidir.
- Beyaz uçlu akneler, akıntılı kırmızı sivilceler: derinlemesine cilt temizliği yapan ürünler ve haftada bir kil maskesi uygulanmalıdır.
- İltihapsız kırmızı noktalar: laktik veya salisilik asit içeriği olan temizleyicilerle temizlenmelidir.
Bütün bu çözüm önerilerinin dışında düzenli olarak yapılması gereken şeyler ise günlük cilt temizliği, 2-3 günde bir yastık kılıfı değişimi ve yine 2-3 günde bir (ayrı kullanılan) yüz havlusunun değişimi.
Cilt problemleriniz bu şekilde düzelmiyorsa elbette doktora gitmekte fayda var. Doğal yağlar ve bitkiler ile aktariye çözümleri de tercih edilebilir ancak bence bunlar doktor tavsiyesine destek olarak kullanılmalı.
Sizin ne gibi cilt problemleriniz var? Önlem ve çözüm olarak ne uyguluyorsunuz?
Kaynaklar:
WomensHealth Ağustos 2015 Sayısı sf:32-35
Lila Kutu
Hamilelik ve Gebelik